Vihtavuori
Ajankohtaista
Historiaa
Ruutitehdas
Asuminen
Elinkeino
Peruspalvelut
Vapaa-aika
Muut palvelut
Järjestöt
Nähtävyydet
Kylämarkkinat
Yhteystiedot

 

Kylän historiaa

Ensimmäiset ihmiset ovat todistettavasti oleskelleet nykyisen Vihtavuoren kylän alueella jo kivikauden aikaan. Siitä ajasta kertovat Vihtavuoren ympäristöstä tehdyt kivikautiset esinelöydökset sekä punamultakalliomaalaukset. Kivikauden ajan ihmisiä houkutteli Vihtavuoren alueelle tiettävästi runsas metsästysriista sekä hyvät kalastussaaliit.

Vihtavuori oli vielä 1900-luvun alussa maaseutua. Suurin tila oli Ahlbacka, joka oli muodostettu Pernasaaren tilasta 1700- luvun lopulla. Ahlbackan tilan maat ulottuivat kauas ympäristöön. Tilan torpista muodostui myöhemmin itsenäisiä tiloja. Tila on ollut Riipisen suvun hallussa 1840-luvulta lähtien. Nykyinen päärakennus on 1900-luvun alusta ja sen on suunnitellut Yrjö Blomstedt. Talo sijaitsee kylän keskellä halliten sen etelänpuoleista maisemaa.

Nykyiseen muotoon Vihtavuori on kehittynyt teollistumisen myötä. Valtion ruutitehtaan 1920 – 1930 luvulla rakennetut työntekijöiden asunnot on kunnostettu. Asuntoalue on suojeltu ja se kuuluu valtakunnallisesti arvokkaisiin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin.
 

Rintamamiestalot Pitkämäessä edustavat 1940-luvun rakennuskulttuuria. Uusin rivitalo- ja omakotiasutus ovat lisääntyneet voimakkaasti 1980-luvulta lähtien.
 

Jyrki Puttonen:   

Elämää Vihtavuoressa ennen ruutitehtaan aikaa, vai oliko sitä?

 

 

 

 Ahlbackan tila

Vihtavuoren Kyläyhdistys Ry